Het is handig om uzelf zes maanden voor aanvang van de vakantie de volgende vragen te stellen:
- Hoe neemt mijn kind de sondevoeding mee in het vliegtuig?
Wanneer uw kind met het vliegtuig reist, houd er dan rekening mee dat het in het laadruim van het vliegtuig kan vriezen. De structuur van sondevoeding kan door bevriezing veranderen waardoor de sonde verstopt kan raken. Daarom heeft het de voorkeur sondevoeding niet in het gewone laadruim te vervoeren maar in een alternatieve ruimte, namelijk in de “forward belly”. Dit is het ruim onder de piloot en kan verwarmd worden. Vraag deze mogelijkheid van tevoren na bij de vliegmaatschappij; - Mag mijn kind zijn/haar medicatie, sondevoeding en medische bagage meenemen in het vliegtuig?
Wanneer uw kind sondevoeding wil gebruiken tijdens de vlucht, kan de hoeveelheid voeding die hiervoor nodig is vaak in de handbagage meegenomen worden.
Om alle medische benodigdheden mee te krijgen door de douane is het advies om een (in Engels) geschreven verklaring aan te vragen bij de arts van uw kind. Hier staat in dat hij/zij reist met medicatie, sondevoeding en medische bagage. Daarnaast heeft uw kind van de arts een medisch paspoort nodig (bij voorkeur in het Engels) en moet hij/zij wanneer een voedingspomp gebruikt wordt deze van tevoren aanmelden bij de vliegmaatschappij; - Heeft mijn kind aan één voedingspomp genoeg?
Overleg met de arts of een extra voedingspomp noodzakelijk is; - Hoe zit het met de gemaakte kosten voor sondevoeding in het buitenland?
U kunt best vooraf informeren bij uw mutualiteit hoe u van de terugbetaling kunt genieten; - Kan mijn kind, indien nodig, geholpen worden in een buitenlands ziekenhuis?
Ja, wanneer uw kind hiervoor verzekerd is. Vraag dit van te voren na bij de verzekeraar of mutualiteit.
Wij adviseren om vooraf een groot ziekenhuis te zoeken dat uw kind, indien nodig, kan helpen; - Wat als mijn kind meer sondevoeding nodig heeft?
Wij adviseren om contact op te nemen met een apotheek op de vakantiebestemming. Mogelijk kunnen zij, indien nodig, de sondevoeding bestellen; - Hoe weet ik of de sondevoeding van mijn kind ook in het buitenland te verkrijgen is?
U kunt bij de fabrikant, bijvoorbeeld Nutricia, informeren of de sondevoeding van uw kind ook beschikbaar is in het land van bestemming. Belangrijk hierbij te weten is dat in het buitenland fabrikanten met afwijkende namen en inhoud kunnen werken; - Hoe moet de sondevoeding in een warm land bewaard worden?
De aanbevolen bewaartemperatuur van sondevoeding is tussen de 5 en 30 graden. Indien uw kind verblijft in een warm vakantieland is het belangrijk dat hij/zij een koelkast en/of airco ter beschikking heeft om eventueel hierin de sondevoeding te bewaren. U kunt bij het hotel of reisbureau informeren of dit mogelijk is; - Moeten alle gemaakte kosten (in het buitenland) omtrent de sondevoeding voorgeschoten worden?
Dit moet inderdaad voorgeschoten worden. Het is daarom aan te raden om uw bank tijdig te informeren over de vakantie zodat de creditcard voldoende saldo heeft om de kosten van een eventuele behandeling of sondevoeding voor te schieten. Daarnaast is het belangrijk dat de bankpassen op werelddekking staan indien uw kind buiten Europa gaat reizen; - Gelden buiten Europa dezelfde regels als binnen Europa omtrent sondevoeding?
Buiten Europa kunnen er andere regels gelden dan in Europese landen. Informeer bij de reisorganisatie of bij de Administratie van Douane en Accijnzen waar rekening mee moet worden gehouden. Indien uw kind naar de Verenigde Staten reist is het noodzakelijk dat hij/zij een Engelse ingrediëntendeclaratie in het bezit heeft. Deze kunt u opvragen bij de leverancier of de fabrikant. - Hoe kan ik mijn kind nog verder voorbereiden?
U kunt een dossier maken van alle telefoonnummers en e-mailadressen van contactpersonen in het buitenland.